top of page

ENQUETE: 8 KJAPPE - Arild Abildsnes

Født og oppvokst i Skarveien, Sveivane, i et nybygd og arkitekttegnet Thilo Schoder hus.

Trådde bokstavelig sine barnesko i hauger med treflis og sagespon. I 1950 startet nemlig faren, Erling, sammen med Knut Brunvatne, en trevarebedrift i en gammel låve på Tofteland. Låven ble etterhvert for liten, og bedriften flyttet inn i de gamle «Tyskerbrakkene» på Tangvall. Der ble for alvor produksjonen av vinduer, dører og det meste annet av trevirke startet og videreutviklet, med 10 mann på lønningslista.

Etterhvert kjøpte han ut Brunvatnes eierandel i bedriften, og jobbet dermed både i produksjonen og også mer og mer med ledelsen av bedriften. Begynte med butikk med diverse tilbehør i 1978 i et hjørne av fabrikkens utstillingslokaler.

Styreformann i «Snekkerne» i 15 år, en kjede av trevarefabrikker, og drev også trevarebutikk i Bodø i 3-4 år.

Familien eide og drev også kiosken i Høllen i en årrekke.

Etterhvert overtok driften av butikk-delen mer og mer av den opprinnelige trevareproduksjonen, og i 2006 ble produksjonen av egne trevarer lagt ned, etter over 50 år i bransjen.

I 1990 gikk sønnen Frank Erling inn i bedriften, og overtok etterhvert ansvaret for butikken.

Etter 56 år i familiebedriften, og med et snitt på minst 60 - timers arbeidsuke, har jobb og fritid i alle disse årene gått over i hverandre. Jobben i bedriften har rett og slett blitt en livsstil.

Om han har noen hobby, er hagearbeid med drivhus en fin avveksling. «Søgnetomaten» har hatt gode vekstvilkår - og virkelig levert i drivhuset på Sangvik, og 79-åringen har kokt og lagt i frysen tomatsaus for hele vinteren.

I dag har bedriften og butikken utviklet seg til å bli den største «isenkrambutikken» i hvert fall mellom Stavanger og Oslo, med 10 ansatte og et vareutvalg på ca 15.000 enheter innen «det meste» som han selv uttrykker det.

Møt den mangeårige bedriftslederen, service-innstilte ekspeditøren, reparatøren, montøren, arbeidsjernet, hageentusiasten og for tiden «visergutten/altmuligmannen" Arild Abildsnes (79), Mr. Sør-Tre himself, og se hva han mener om kommunesammenslåingen.


1). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand?

«Jeg var aldri i tvil og stemte selvfølg nei til sammenslåing».


2). Hva ville du stemt i dag?

«Nå er jeg enda mer sikker, og med de "økonomisle bombene» som ligger begravd i Kristiansand, er det ikke Søgnefolks oppgave å være med på å betale på dette. Vi må bli kvitt Kristiansand så fort som mulig».


3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 3 år i den nye storkommunen?

«Kommunale avgifter, gebyrer og eiendomsskatt er blitt betydelig dyrere. I tillegg er avstandene til tjenestene blitt lengre og tungvinte. Spesielt for eldre folk. Man finner rett og slett ikke frem».


4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen?

«Jo før vi får Søgne kommune tilbake, jo bedre».


5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å eventuelt stå alene som kommune igjen?

«Søgne var mer enn stor nok til å klare seg alene, så det blir utvilsomt bedre».


6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune?

«Det var nærhet til de tjenestene man trengte. "Alt» var innenfor en passelig rekkevidde, og kommunen hadde i tillegg full oversikt over økonomi og investeringer. Søgne kommune var en veldrevet kommune.


7). Hva er det beste ved den nye storkommunen?

"Jeg har på disse 3 årene ikke opplevd eller hørt om en eneste ting som er blitt bedre. Tvert i mot».


8). Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet?

«Det er jo bare tommel opp for den jobben som legges ned for oss alle».

Vi takker Arild Abildsnes for knivskarpe meninger, og må på tampen ta med følgende historie: Undertegnede har to barnebarn som bor i Stavanger. Fredrik ( er en liten filosof, som gleder seg like mye hver gang han skal på besøk til mommo & moffen i Høllen. Lite - eller ingenting blir sagt av 8-åringen under kjøreturen mot palmekysten, før midtveis på Hølleveien. Da kommer det alltid og kontant fra baksetet: «Der er Sør-Tre!» Jauda Fredrik, det stemmer, og moffen er alltid klar for en handletur i Søgnes desidert beste og største godtebutikk.

Tekst og foto : Vidar Ertzeid

56 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page