top of page

ENQUETE: 8 KJAPPE - Elise Holmen

FØDT OG OPPVOKST I SØGNE. BOR LIKE VED SJØEN PÅ ET SMÅBRUK PÅ SKARPEID. BEGYNTE Å JOBBE HOS SLAKTER THORBJØRN EIKESTØL SOM 10-ÅRING, OG HAR VED SIDEN AV SKOLEGANG JOBBET DER SIDEN DA. I 1994 OVERTOK FAREN, BÅRD KLUNGELAND SLAKTERBUTIKKEN AV EIKESTØL, OG DREIV DEN FREM TIL 2017. I DAG ER HUN ENEEIER AV BEDRIFTEN, OG HAR ANSVARET FOR 20 ANSATTE, SOM MED UNNTAK AV EN DELTIDSANSATT, ALLE ER FRA SØGNE. I TØRKEROMMENE OVER BUTIKKEN OG BAKROMMENE HENGER 150 SØGNESKINKER PÅ REKKE OG RAD, MED EN GJENNOMNSNITTSVEKT PÅ CA 5 KG. DET LUKTER DET UMISKJENNELIG GODT AV JUL. MANGE AV SKINKENE HAR HENGT DER UNDER BEHØRIG KONTROLL, MED RIKTIG TEMPERATUR OG FUKTIGHET I TRE ÅR, FØR DE LEGGES UT FOR SALG. HER ER DET KUN SNAKK OM SKIKKELIG HÅNDVERK. I TILLEGG BLIR SPESIALROMMENE FOR TØRKING HELE TIDEN FYLLT OPP MED TIL SAMMEN 5 TONN PINNEKJØTT, SOM HOVEDSAKLIG SKAL SELGES RUNDT JULETIDER. ELLERS MÅ NEVNES SØGNEPØLSA, EN VELSMAKENDE MIDDAGSPØLSE ETTER GOD, GAMMEL (OG HEMMELIG) OPPSKRIFT. MØT BEDRIFTSEIEREN, ARBEIDSJERNET, BUTIKKSLAKTEREN OG PØLSEMAKEREN ELISE HOLMEN (42) OG LES HVA HUN MENER OM KOMMUNESAMMENSLÅINGEN.

). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand? «Det var bare ett alternativ for meg, Ja til Søgne som egen kommune».


2). Hva ville du stemt i dag? "Akkurat det samme, og så må vi ha en folkeavstemning i Søgne og Songdalen så fort som mulig».


3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 2 1/2 år i den nye storkommunen? «Som slakter, blir det endel kutt som trenger sying» sier Elise, og viser frem arrete hender. "I Søgne kommune var det bare å ringe Søgne Legesenter, så ble to-tre sting ordnet med en gang. Nå må vi til byen, og der er det ofte mange timers ventetid. En gang jeg trengte hjelp til å sy i en finger, gikk det med en hel arbeidsdag til venting. Mitt eksempel her har å gjøre med nærhet til tjenestene vi trenger i Søgne».

4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen? «En folkeavstemning må bare skje så fort som mulig, og når regjeringen har sagt de vil betale for en eventuell skilsmissen, velger jeg å tro på det».

5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å eventuelt stå alene som kommune igjen? «Det som er sikkert er at ikke alt kommer til å bli slik det var tidligere. Men jeg har troen på at en ny og selvstendig Søgne kommune blir bedre. Nå har vi en unik mulighet til å bygge opp en helt ny kommune».

6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune? «Jeg er stolt av Søgne. Stolt over å være fra Søgne. Det er min identitet. Vi bor ved sjøen, og tilbringer mesteparten av fritiden ved/på sjøen. Selv om stedet Søgne er uforandret i en storkommune, er det tross alt stor forskjell på å være ei selvstendig bygd som innbyggerne selv styrer, sammenliknet med å være en bydel i Kristiansand».

7). Hva er det beste ved den nye storkommunen? «Pass. Jeg opplever ikke noe som har forandret seg til det bedre. Tvert i mot». . Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet? «Jeg har kjent Sigurd (Berg Aasen red anm) i mange år og sagt til ham: For en fantastisk jobb dere gjør. At dere gyver laus på dette er bare beundringsverdig. For et pågangsmot». Vi takker Elise for godlukt og innsyn i en bedrift, som betegnende nok ligger i Pølsestredet, Søgne, og tusler hjemover med en snabb Søgnepølse i neven.

Kilde: Vidar Ertzeid ,Vi som vil ha Søgne kommune tilbake

63 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commenti


bottom of page