top of page

ENQUETE: 8 KJAPPE - Ole Emil Berge

Født og oppvokst på Sebbetåa, der han trådde sine barne- og ungdomssko blandt jordbær, bringebær og poteter. Interessen for mopeder, og generelt mekking på biler tok imidlertid ganske raskt overhånd for yngstemannen på gården i en søskenflokk på fire.

Dermed var yrkesløpet ganske tidlig staket ut. Det ble Landbruksskolen på elektro/mekanisk linje og etterhvert læretid i to år innen faget hos NOV. Etter endt læretid, bar det rett ut i jobb for samme arbeidsgiver, der overhaling av ventiler fra oljeindustrien var hovedarbeidsfelt.

Etter nedbemanning hos NOV, jobbet han i 1 1/2 år hos Scanmudring, der fjernstyring av ROV-gravemaskiner på havbunnen ble endel av jobben, og så videre en periode offshore i Global Ocean Technology.

Tilbake igjen i NOV i 2020, der han i dag jobber i konsernets avd Høllen Vest.

Samboer, med to barn, og med bosted like ved Kjellandsbroa.

Mekking på gamle biler er fremdeles hovedhobby, med mål om at en Ford Falcon 1968 modell skal på veien til sommeren.

Når man imidlertid kommer fra Sebbetåa, og familien har hytte på Uvår, ligger jo hummerfisket latent i blodet. Hver høst samles derfor mannegjengen i familien til årets begivenhet - hummerfisket på og omkring Uvår. Ikke til matauke som det var for forfedrene, men som en godt vedlikeholdt tradisjon.

Møt mekanikeren, reparatøren, familiemannen, praktikkeren, gladgutten, og hummerfiskeren Ole Emil Berge (33), og se hva han mener om kommunesammenslåingen.


1). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand?

«Nei til sammenslåing selvfølgelig».


2). Hva ville du stemt i dag?

«Akkurat det samme. Har aldri vært i tvil».


3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 3 år i den nye storkommunen?

«Alt av kommunale avgifter og eiendomsskatt har blitt dyrere. Jeg synes også det er skremmende med budsjettkutt innen skole- og eldreomsorg. I tillegg - hvis mamma og pappa engang skulle trenge sykehjemsplass, kan vi risikere at de havner i Tveit! Det er jo ikke slik vi ønsker at det skal være».


4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen?

Her er svaret ganske kontant: «Det blir Søgnes nye flaggdag!"


5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å eventuelt stå alene som kommune igjen?

«Det vil utvilsomt bli mye bedre igjen. Om det blir en liten innkjøringsperiode, for at alt skal få gå seg til, er helt akseptabelt».


6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune?

«Det beste var god kontakt med rette vedkommende i kommunen når man trengte hjelp til noe. Tor Otto (Kjær red anm)er et godt eksempel på det. Han og hans avdeling fikset det meste. Nå er det 1 1/2 år siden jeg meldte fra til Kristiansand kommune om en tett kum i veien der vi bror, og enda har ingen kommet for å utbedre dette».


7). Hva er det beste ved den nye storkommunen?

«Jeg har ikke opplevd en eneste ting som har blitt bedre. Tvert i mot. Og så ser man også tydelig at Søgnefolk nå kjemper for bygda si, og vil ut av Kristiansand».

8). Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet?

"Arbeidet til Sigurd & co har jeg fulgt fra dag én. Dere gjør en kjempeinnsats».


Vi takker Ole Emil for særdeles tydelige meninger, og kan ikke unngå å fortelle om hans oldefar, «Milen i Forane» fra Sebbetåa, som var den tidens ubestridte hummerkonge på Uvår.

Hans legendariske ord, som etter at mannfolkgjengen fra Stausland hadde funnet en kagge brennevin skylt i land på øya, og etter at de hadde tatt en smak av godvarene, uttrykte: «Du Uvår, du Uvår du Kanans land». Historien lever i beste velgående den dag i dag, og hører med blant de mange historier fra Uvår.

Så spørs det da om "Milens" oldebarn med samme navn (Ole Emil), og kameratgjengen hans vil bli husket for en viss gravstein som i dag står reist på ei av slettane på Uvår. «Her hviler Søgne kommune» er inskripsjonen på den 170 kg tunge steinen.

Det vi imidlertid vet, er at hvilen til Søgne kommune snart er over. Men støtten bør absolutt få stå, til minne om - og et bidrag til Uvårs mangfoldige og underfundige historier.






Kilde og foto : Vidar Ertzeid

68 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page