top of page

ENQUETE: 8 KJAPPE - Sigurd Berg Aasen

Født og oppvokst på Sangvik, der det i dag heter Aksteveien. En særdeles aktiv guttepjokk, som i tidlig alder mekket sine egne, motoriserte Ola-biler. De gamle grus- og gårdsveiene på Sangvik ble flittig brukt til sladding og spinning. Sjø-og båtliv ble også en tidlig lidenskap for unggutten, og med båtplass i Lundeelva, var det ikke lange veien ut i Torvefjorden og Søgneskjærgården.

Som 15-åring, begynte han med trial-kjøring i Søgne trialklubb, og var med i dugnadsgjengen som bygde klubbhuset og trial-banen der den er i dag. Da 18-års dagen endelig kom, og med bil- og motorsykkelsertifikat i lomma, ble overgangen til rallykjøring en naturlig fortsettelse for en farts- og spenningsglad ung mann. En hobby han beholdt langt opp i voksen alder.

Yrkesvalget ble tatt allerede på ungdomsskolens 9. trinn, der valgfaget var elektronikk, Dermed ble det 2 år på videregående elektro, og så i lære hos Søgne Elektriske i 2 1/2 år. Lokalfirmaet tilbød også jobb etter endt læretid, før militæret og et års jobb som lastebilsjåfør stod for tur.

Hele tiden, var det imidlertid jobb i Nordsjøen som var den store drømmen, og etterhvert ble han ansatt som offshore elektriker, og er i dag rigg-elektrikker etter 10 år offshore. Bodde i mange år på farsgården på Aasen, like før Brunvann, og etterhvert sammen med ei Mandalspige. Flyttet så til Vedderheia, der paret bor i dag med to barn. Sammen med to søstre og foreldrene driver han et hjelpeprosjekt i Kenya der de på forskjellige måter bidrar til driften av et barnehjem, en skole og også driver med brønnboring. I forbindelse med krigen i Ukraina, samler og sender familien Aasen nødvendige hjelpemidler og varme klær, og bidrar med transport av dette til Ukraina.

Møt elektrikeren, håndtverkeren, Nordsjøarbeideren, altmuligmannen, familiemannen, hjelperen og den godslige og fartsgale «sjefen» i gruppa vår, Sigurd Berg Aasen (42), og se hva han mener om kommunesammenslåingen.


1). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand?

"Jeg hadde ikke forhåndsbestemt meg for hva jeg skulle stemme når dette ble et tema. Jeg er av den oppfatningen at man av og til må tåle endringer for å få til forbedringer i samfunnet. Men etter litt Messenger korrespondanse med daværende ordfører Astrid Hilde, om hva slags argumenter som lå til grunn for at Søgne kommune skulle bli en bedre kommune å bo i etter sammenslåing, ble jeg ikke overbevist. Jeg syntes ikke det var realistiske argumenter for sammenslåing, og stemte derfor K1".


2). Hva ville du stemt i dag?

"I dag er jeg hvertfall ikke i tvil! Nå har jeg brukt mer enn to år av livet mitt på å grave i alle detaljer om Søgne og Kristiansand, og for meg finnes det liten grunn til å bli værende i nye Kristiansand kommune. Jeg skal stemme for at Søgne kommune skal gjenoppstå, og gleder meg til at en helt ny kommune skal bygges fra bunnen av. Tenk hvilken unik mulighet vi nå kan få. Det er altså opp til innbyggerne i Søgne å bestemme vår fremtid, og jeg håper at så mange som mulig vil avgi sin stemme."


3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 3 år i den nye storkommunen?

"Vår familie har virkelig fått kjenne den økte eiendomsskatten og de økte kommunale avgiftene siden vi har flere eiendommer i samme kommune. I tillegg har jeg to barn i grunnskolen, og ser hvordan skolene sliter med de reduserte budsjettene de fikk etter sammenslåingen. Det er ikke greit, og disse læreårene får ikke barna mine tilbake igjen. Som et eksempel ved snøfallet nå nettopp, ser vi i utkantene hvor dårlig brøyteberedskapen har blitt. Kommunen sparer penger på bekostning av større risiko for utforkjøringer eller at folk faller på glatta og skader seg.»


4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen?

"Jeg mener bestemt at en oppløsning vil være det beste som kan skje for innbyggerne i Søgne. Jeg er halvveis i livet og har foreldre som er godt voksne. Både jeg og mine foreldre vil at de skal være sikret en alderdom i kjente omgivelser hvis de skulle trenge hjelp, og der det er stor sjanse for å treffe kjente mennesker i samme situasjon. Det vil selvfølgelig bli utfordringer ved delingen av storkommunen. Men jeg håper og tror at det blir gjort på en måte der man tar godt vare på de ansatte, som må gjennom enda en omorganiseringsprosess. En deling av Kristiansand er mindre komplisert enn en sammenslåing, så dette tror jeg skal gå helt fint."


5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å eventuelt stå alene som kommune igjen?

"Kommune betyr: «Et geografisk avgrenset område som utgjør en egen politisk og administrativ enhet innen en statsdannelse». Det å styre og administrere en kommune i et avgrenset geografisk område, noe man har brukt 185 år på bygge opp i Søgne, er godt å ta med som erfaringsgrunnlag. Søgne hadde det meste på stell, der man kunne gi innbyggerne tjenester nær der folk bor. Dette gjør at folk trenger å bruke mindre tid på transport til og fra tjenestene, noe som er både samfunnsøkonomisk og ikke minst miljøvennlig. Jeg er helt overbevist om at det, både for innbyggerne og de ansatte i kommunen, vil bli bedre å stå som egen, selvstendig kommune igjen."


6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune?

"Det beste ved gamle Søgne kommune var at vi fikk tilfredsstillende tjenester til en fornuftig pris og med nærhet til tjenestene. Nå har vi virkelig fått kjenne på hvor gode tjenester Søgne kommune leverte, og hvor effektivt kommunen ble drevet. Dette sett i forhold til 3 års erfaring som bydel i Kristiansand. I tillegg hadde vi i Søgne en dugnadsånd av de sjeldne. Denne dugnadsånden har virkelig fått seg en knekk etter at det har blitt vanskeligere med søknader og byråkrati i forhold til å drive med frivillig arbeid. Det er rett og slett blitt mer tungvint».


7). Hva er det beste ved den nye storkommunen?

"Det beste må jo være at det har blitt billigere å ta buss. Nå er jo flere av de kommunale tjenestene sentralisert til Kristiansand eller flyttet til Songdalen, og det har derfor blitt et større behov for transport til og fra nødvendige tjenester i kommunen."


8). Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet?

"Jeg kjenner jo noen av de «bygdetullingene" ganske godt og synes egentlig de er overraskende snille og greie. Helt ærlig så har de siste to årene har vært en eventyrlig reise. Det å være mannen i gata som avslører en slik grov urett som er begått mot innbyggerne - gjør godt. Når man så bringer frem et innbyggerinitiativ underskrevet av 2292 innbyggere til de som styrer landet, for så å få medhold i at vi skal få kommunen tilbake dersom innbyggerne selv vil….. Ja det er et eventyr! På toppen av det hele så er alt dokumentert på film underveis. Og hvem vet, kanskje det blir en dokumentarfilm å vise på NRK Brennpunkt om hele Søgne-saken, når den endelig snart er over.»

Vi takker Sigurd for svarene og samtalene, for lederskap med glimt i øyet, for vennskap - og for en utrolig reise sammen i et humpete og ulendt landskap. Vi gleder oss umåtelig til den siste innspurten, der vi har lagt inn noen korte fartsetapper, og der en erfaren og fartsgal sjåfør kommer godt med.184 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page