top of page

ENQUETE: 8 KJAPPE - Vera Vigunante Nystad

DU TREFFER HENNE GARANTERT LANGS VEIENE I SØGNE. LETTBEINT OG MED ET LETT GJENKJENNELIG LØPESETT.

FØDT OG OPPVOKST I MALANGEN KOMMUNE, TROMS. KOM TIL SØGNE I 1972, OG HAR BODD HER I 50 ÅR. GIFT MED EN SJØMANN, OG HJEMMEVÆRENDE MENS PARETS TO BARN VAR SMÅ.

BUTIKKANSATT I FLERE ÅR, 3 ÅRS FARTSTID TIL SJØS, OG HJEMMEHJELP I SØGNE KOMMUNE I 11 ÅR.

BEGYNTE Å TRENE PÅ TRENINGSSTUDIO I 1988, OG GIKK ETTERHVERT OVER TIL LØPETRENING. HUN HAR FLERE NORGESREKORDER I SIN KLASSE PÅ LANGDISTANSELØP, OG EN SUVEREN VERDENSREKORD I 75-ÅRS KLASSEN I MARATON (42 KM) MED TIDEN 3 t 38 min 58 sek. (Satt 25.09. 2022 i Berlin).

HUN HAR LØPT 198 MARATON OVER HELE VERDEN, OG I OKTOBER RUNDER HUN SITT 200 MARATONLØP I CHICAGO!

HUN TRENER HVER DAG, OG LØPER 100 KM I UKA HELE ÅRET. ET KJAPT REGNESTYKKE VISER DA EN AVLAGT DISTANSE PÅ 5.200 KM I ÅRET OG 156.000 KM PÅ 30 ÅR.

DET TILSVARER CA 4 GANGER RUNDT EKVATOR!

MØT SØGNES, NORGES OG VERDENS UBESTRIDTE LØPERDRONNING I SIN KLASSE, VERA VIGUNANTE NYSTAD (76), OG LES HVA HUN MENER OM KOMMUNESAMMENSLÅINGEN:


1). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand?

"Jeg mente Søgne og Songdalen hadde passet bra sammen, men ikke med Kristiansand».


2). Hva ville du stemt i dag?

«Jeg vil gjerne at Søgne og Songdalen skal bli én kommune. Det mener jeg hadde blitt en akkurat passe stor kommune».


3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 2 1/2 år i den nye storkommunen?

«Jeg merker det først og fremst med at ting har blitt mer tungvinte, og at det er vanskelig å nå frem til rette vedkommende i den nye kommunen. Jo eldre man blir, jo verre blir det».


4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen?

«Jeg håper av hele mitt hjerte at at vi får til en oppløsning».


5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å stå alene som egen kommune igjen?

«Selve overgangen kan bli utfordrende, men det vil gå seg til etterhvert og bli bedre. Vi kan ikke ha det slik det er nå, sammen med Kristiansand».


6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune?

"Det var mye enklere å nå frem med henvendelser og spørsmål i Søgne kommune. Det var bare å spørre på Servicetorget, så fikk man svar på det meste. Det er vanskelig å finne frem i den nye storkommunen».


7). Hva er det beste ved den nye storkommunen?

Etter en liten pause svarer Vera lattermildt: «De klipper kantene på veiene bedre nå enn slik det ble gjort av Søgne kommune. Det ser jeg godt når jeg trener, og det er faktisk det eneste jeg kan komme på».

. Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet?

Da kommer Veras Nordnorske dialekt til sin fulle rett når hun svarer: «Dokke gjær en formidabel jobb for Søgnefolk og for å få en bær kommune for oss alle i framtida»

Av en eller annen grunn sitter vi tilbake med en følelse av å skulle ha trimmet og trent litt mer - enn det vi gjør - etter samtalen med Vera.

Vi takker i ærbødighet og beundring til Søgnes desidert sprekeste 76- åring og tenker at det kan fort bli en runde eller to til rundt ekvator på Maratonjenta.

(Intervjuet ble gjort 16.09.2022 red anm)

Kilde: Vidar Ertzeid ,Vi som vil ha Søgne kommune tilbake

49 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page