Født i Arendal og oppvokst i Lillestrøm i en særdeles musikkinteressert familie, der allsidig interesse for musikk formelig kom inn med morsmelka. Moren var lektor og en habil pianist, og faren musiker/lærer/kunstmaler. Storebror traktrerte trompeten.
Allerede fra tidlige guttedager ble det utprøving av flere forskjellige instrumenter (gitar, piano, trekkspill,) der han etterhvert foretrakk et utvalg av treblåseinstrumenter, og der klarinett ble førstevalget.
Gymnas på Lillestrøm med skolekor og egenutvikling av hans musikalske ferdigheter fulgte så naturlig.
Det ble videre Gardemusikken i 1967, og i 1968 begynte han som musikkelev til FMKS (Divisjonsmusikken) i Kristiansand, der han gikk gradene til kaptein. FMKS skulle bli hans hovedarbeidssted yrkeskarrieren ut.
Flyttet til Søgne i 1970, der han stiftet familie og har bodd siden.
Parallellt med fulltidsjobb som divisjonsmusiker, var han deltids- og leiemusiker i Kristiansand By-orkester, (Kristiansand Symfoniorkester) dirigent for Langenes skolemusikkkorps, dirigent for Torridal Skolemusikkorps (14 år) og dirigent for Torridal Janitsjar, gruppeinstruktør for treblåsere i Grim og Søgne skolekorps og endelig privatlærer i orgel, piano, gitar og trekkspill.
I tillegg påtok den delvis autodidakte musikeren seg reparasjon av klarinett, saxofon og fløyteinstrumenter på eget verksted.
Som musiker, har store øyeblikk festet seg godt i minnet. Opptredener under Expo 67 i Monteral , og opptreden i gravferden til Kong Olav V sammen med et stort korps fra forsvaret, har utgjort høydepunktene i det innholdsrike musikerlivet.
Ved siden av et til tider travelt musikerliv, har hundeoppdrett av dverg- og mellomschnauzere vært hovedhobby. En hunderase han også har i dag.
Foto, med fremkalling på komplett mørkerom, står også på fritidsmenyen.
Når han ellers skulle koble helt av, fra et tidvis uregelmessig og hektisk musikerliv, har det vært båtturer i Søgnes skjærgård, som med sine 1223 øyer, holmer og skjær, har gitt følelsen av frihet.
Selv om han ikke lenger beskriver denne frihetsfølelsen som like god - som før Søgnegrensen østover mot Kristiansand ble visket ut med et pennestrøk, setter fremdeles 76-åringen pris på en skjærgårdstur.
Møt multimusikeren, klarinettisten, musikkpedagogen, dirigenten, instrumentreparatøren, hundeoppdretteren og turmannen Vidar Furuholt (76) og les hva han mener om kommunesammenslåingen.
1). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand?
«Først vil jeg si at hele prosessen rundt sammenslåingen var en overkjøring av lokaldemokratiet i Søgne og Songdalen. Vi ble skandaløst behandlet av forvaltningssystemene våre.
Jeg stemte selvfølgelig nei til sammenslåing».
2). Hva ville du stemt i dag?
"Utvilsomt det samme, om ikke enda sterkere forankret i et rungende nei».
3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 3 år i den nye storkommunen?
«Alt har blitt mer tungvint enn det var tidligere. Man må til byen for å få gjort ting man tidligere kunne få hjelp til i Søgne. Selv den siste covid - vaksinen måtte jeg til byen for å få satt.
I Søgne hadde man Servicetorget å henvende seg til med alle slags spørsmål. Og man fikk alltid svar der, eller ble videreformidlet til rette vedkommende.
Hvis man ringer til kommunen nå, er det ingen som vet noe som helst, og man blir satt over fra tlf til tlf».
4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen?
«Det må bare skje så fort som mulig. Slik som tjenestene innen spesielt helse/omsorg og oppvekst har blitt, må vi få tilbake bygda vår».
5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å eventuelt stå alene som kommune igjen?
«Det kan ikke bli dårligere enn det er nå. Våre egne innbyggere må styre bygda vår både politisk og administrativt. Når nå bystyret skal reduseres fra 71 til 57 representanter, taler det sitt tydelige språk. Etter forholdsmessig innbyggertall, vil vi i Søgne få max 5-6 representanter i det nye bystyret. Det viser hvor liten innflytelse vi vil få over egen bygd».
6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune?
«Det var nærheten til omsorg spesielt og tjenestene generelt. Vi hadde det vi trengte innen en radius på 1 km».
7). Hva er det beste ved den nye storkommunen?
«Det er absolutt ingenting jeg kan komme på».
8). Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet?
«Det er veldig engasjerende for oss innbyggere i Søgne å følge det arbeidet dere gjør. Det er bare imponerende. Og de aller fleste vet at dere gjør et grundig arbeid».
Vi takker Vidar for en særdeles hyggelig prat, også for en musikkinteressert navnebror. Hans gjennomgående tema, til tross for arbeid i byen med kollegaer og venner der, er at Søgnebygda vil han på ingen måte bytte ut - og erstatte med en bydel av Kristiansand. Til dét er Søgne altfor verdifull med sin nærhet, trygghet og sine gode tjenester.
Tekst og foto: Vidar Ertzeid
Comments