Født og oppvokst på Nodeland, et sted der alle kjente alle. Hun husker godt nabokjerringene, som brydde seg om det meste på godt og vondt.
Det var fine muligheter til å stå på ski og skøyter rett utenfor døra. Noen år spilte hun håndball, og ellers var forskjellige aktiviteter i ungdomslaget sentrale.
Hun var skoleflink, likte skolen godt, og trivdes med lekser. Særlig norsk skriftlig. Stiloppgave i norsk var favoritten.
Utdannelse og jobb
Selv om hun beskriver seg som «veldig familiekjær», flyttet hun til Oslo allerede som 16-åring der hun tok handelsskolen.
Ferden videre gikk til 3-årig vernepleierutdanning på Nærlandsheimen, Jæren. Det ble jobb på institusjonen der, og så 3-årig utdanning som vernepleier.
En skilsmisse gjorde at det så ble hjemlige trakter igjen, etter først 3 år i Mandal, før hun endelig flyttet til Søgne i 1986. Her ble det nytt ekteskap og ett barn til.
Det var ikke lett å bli kjent med folk i Søgne, men da hun begynte som journalist i Fritidsnytt, «løsnet» det.
Jobbet i Søgne kommune med hovedbase på Langenes bokollektiv for demente.
Her opplevde hun et fantastisk fint arbeidsmiljø, og et godt sted å bo for de som trengte omsorg.
Politisk engasjement
I 1999 begynte hun i partipolitikken, og satt i kommunestyret, plan- og økonomi (tidligere formannskap) og div andre utvalg i 12 år.
I hennes siste periode ( ferdig i 2011) kom det direktiv fra Erna Solberg /Jan Tore Sanner om at det var gunstig å slå sammen små og mellomstore kommuner. Såkalte stordriftsfordeler, kompetanseheving , harmonisering etc -samt argumentasjon om at det var viktig å gjøre dette frivillig i stedet for å bli slått sammen ved tvang.
Plan-og økonomi ba daværende Rådmann om å undersøke om det var gunstig for Søgne sin del. Resultatet ble at Søgne var akkurat stor nok til å ha god økonomisk styring og forøvrig gode resurser og muskler til å betjene sine innbyggere på en god og fremtidsrettet måte.
Så i stedet for å tenke sammenslåing, satset man på å bygge videre på en allerede veldrevet kommune, med et godt interkommunalt samarbeid der det var nødvendig.
Engasjementet i «Søgnesaken:
Wenche forteller selv:
"Jeg tror ikke Søgne på tidspunktet for folkeavstemning (2016) hadde endret seg til ikke å mestre sine oppgaver overfor innbyggerne enn slik beskrevet ovenfor.
Vi kan alltid ønske oss bedre økonomi, men en god sannhet er det i følgende: « hvorfor være stor, når man er lykkelig og har det bra som mindre…»
Dessuten har jeg en iboende skepsis til ordbruk som vitalisering, harmonisering, stordriftsfordeler, økt kompetanse, tvang og robuste fagmiljøer.
I forbindelse med tvangssammenslåingen, var jeg redd det ville bli lenger vei til tjenester, større avstand til folkevalgte, at våre eldre ikke fikk bo i nærmiljøet.
I tillegg mindre ressurser til oppvekst, reduksjon av stillinger spesielt innenfor eldreomsorgen og økte skatter og avgifter. Dessverre fikk jeg rett i dette.
Et spørsmål jeg ofte hører, og blir stilt selv, er at miljøet på Søgne rådhus til tider var dårlig.
Ja, det stemmer til dels svarer jeg, og slik vil vi ikke ha det i den nye kommunen som vi skal bygge opp"!
Møt gladjenta, optimisten, lokaljournalisten, den engasjerte, politisk erfarne og kunnskapsrike samfunnsdebattanten, den empatiske, tålmodige og sosialt engasjerte personen, og i det hele tatt gode, snille og rause:
Wenche Solås.
1). Hva stemte du ved sammenslåing av Søgne/Songdalen/Kristiansand?
"Jeg stemte nei til sammenslåing."
2). Hva ville du stemt i dag?
»Jeg ville stemt det samme i dag, med klar tiltro til at Søgne kommune vil klare seg best som egen kommune».
3). Hvordan har du merket sammenslåingen nå etter 3 år i den nye storkommunen?
»Tilpasnıngen tıl Kristiansand med den såkalte harmoniseringen var brutal. Det merkes godt både i skole- og omsorgssektoren. Tjenestetilbudet har blitt dårligere. Og så er det mange som savner nærhet til hele systemet i et tjenestetilbud. Alt er blitt mye mer tungvint med en altfor stor og topptung administrasjon».
4). Hva mener du om en eventuell oppløsning av den nye storkommunen?
»Dette er ikke enkelt, men der det er vilje, er det muligheter. Vi har mer enn nok av gode krefter i Søgne til å sette sammen en god og velfungerende administrasjon og gode politiske utvalg".
5). Tror du det vil bli bedre eller dårligere å eventuelt stå alene som kommune igjen?
» Det vil bli betydelig bedre. Og det vil bli en ny giv i kommunen som er uvurderlig».
6). Hva er det beste ved gamle Søgne kommune?
»Engasjementet ved omsorgsavdelingene. De ansatte brydde seg og vi hadde nærhet til beslutningsprosessen og dermed mer tid til brukeren".
7). Hva er det beste ved den nye storkommunen?
»Jeg kan ikke komme på noe som er blitt bedre».
8). Kjenner du til arbeidet interesse-gruppen «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» har gjort for å få Søgne kommune tilbake, og hva mener du om dette arbeidet?
»Jeg har stor respekt for at dere bruker så mye tid på dette arbeidet».
Vi kan bare takke Wenche for noen minnerike samtaler. De har satt gode spor. Derfor er det betryggende å kunne vise frem hennes meninger basert på ærlighet og oppriktighet, og som ønsker den best mulige fremtid for Søgne og Søgnefolk.
Tusen takk til Wenche.
Vidar Ertzeid
Alle reaksjoner:
146Jorunn Nomeland, Sigurd Berg Aasen og 144 andre
Comments