top of page

Når ideologiene er døde

Fridtjof Nansen sa: «Det er ikke de meninger en mann har eller de dogmer han tror på som har betydning for hans medskapninger, men det er hans handlinger. Selv de høyeste drømmer over skyene er av liten verdi, hvis de ikke fører til handling.»

Ordfører Jan Oddvar Skisland, og Arbeiderpartiet lokalt, har kaster bort en sjanse som de kanskje ikke får igjen de neste 72 år? Spesielt ved å gå ut mot sin egen regjering i denne viktige saken om tvangsammenslåing av kommuner.

Arbeiderpartiet, MDG, og SV lokalt har kastet bort kanskje sin sjanse, en sjanse de kanskje ikke får igjen på de neste 72 årene når de nå stemmer mot at innbyggerne i Søgne og Songdalen skal få si sitt. Der de stemmer mot egne partiprogram og egne løfter til velgerne, fremfor kommunevalget i 2019.

De går mot sitt eget frivillighetsprinsipp nedfelt i sine egne partiprogram. Der de nå vil gå imot å la Søgne og Songdalen få si sitt form av en innbyggerhøring.

Ved valget i 2019 fikk Kristiansand det første ikke borgerlige bystyret i Kristiansand, på hele 72 år. Tenk det! 72 år!

Lengre enn de fleste 71 kommunestyre- repsentantene overhodet har levd.

Kommunevalget i 2019 vil gå over i historien som protestvalget. Folk slo seg sammen i Senterpartiet, SV, Rødt,i Folkelista, i Pensjonistpartiet, og jamvel Demokratene, for å få slutt på det borgerlige styret i byen som har herja gamle Kristiansand siden 1947.

Høyre, Venstre og KrF har vekslet på ordførerrollen, og styrt sammen siden 1947. Dette var det året da byen hadde sin siste ordfører fra Arbeiderpartiet! Noe de så fikk under ordfører Jan Oddvar Skisland i 2019. En ordfører som hadde gått fra Krf til Arbeiderpartiet. Jan Oddvar Skisland var nemlig ordfører for KrF fra 2003–2007, før han ble ordfører fra Arbeiderpartiet fra 2019 til kommunevalget i år.

Folk stemte taktisk, på små partier i protest mot kommunesammenslåing, de stemte på de små partier i håp om å få til en endring i politikken. Dette har vi ikke fått.

Innbyggerne i gamle Kristiansand fikk ikke sagt sitt overhodet, da Høyre og Erna Solberg sin regjering ville slå sammen Kristiansand med både Birkenes, Vennesla, Lillesand, Søgne og Songdalen.

Det ble bare tatt for gitt at innbyggerne i gamle Kristiansand ville bli en del av en storby. At frustrasjonen også i forhold til dette var stor i gamle Kristiansand, bør ingen betvile. Nå begynner næringslivet og NHO igjen å lufte tankene om K5. Senest i et debattinnlegg i Fædrelandsvennen i dag den 11.februar 2023.

Slik sett kan bystyret i Kristiansand sette presedens når de stemmer mot innbyggerhøring i Sogndalen og Søgne den 15.februar 2023.

Velgere stemte taktisk, på små partier, i protest mot Gartnerløkka, bompenger,- (som er en flat skatt som ikke tar hensyn til folks inntektsgrunnlag), havneflytting, kommunesammenslåing, Kunstilo, og en borgerlig politikk, som ikke har satt de lovpålagte oppgaver som sin første prioritet på flerfoldige år. Forfallet i skolene, og helse og sosialpolitikken, har blitt verre og verre hvert eneste år. Kunstsiloen ble selve symbolsaken på økende klasseskiller og forskjeller i Kristiansand. Selve symbolet på borgerlig politikk. Dette falt en del av næringslivet og den privilegerte øvre del av middelklassen tungt for brystet. Kristiansand har nå over 3000 barn av fattige foreldre. Køen fremfor frivillige organisasjoner som deler ut mat og klær vokser for hver eneste uke.

Gamle Kristiansand er nå satt seg i den situasjonen at de er blitt avhengig av storbytilskuddet på rundt 45 millioner årlig. I følge Statsforvalteren utregning vil gamle Kristiansand ha en gjeld på 7,7 milliarder kroner. Kristiansand vil nå lånetaket.

Søgne vil ha 794 millioner og Songdalen 454 millioner. Søgne og Songdalen vil ligge under lånetaket.

Det er faktisk så galt som det kan få blitt. Det er til å gråte bek av, for alle som ville ha ha en annen politikk. Uten at de fikk det.


Tekst av Kirstin Egeland




38 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page